De locatie heeft een speciale sfeer vanwege zijn ligging vlakbij de IJssel, het bos en het park waar je een rustige wandeling kunt maken. Op openingstijden kunt u genieten van een kopje koffie met eigengemaakte appeltaart of honing-notentaart. Vanaf ons terras is het genieten van het uitzicht over de landerijen.
De geschiedenis van Havezate de Haere.
De Haere wordt voor het eerst genoemd in 1329. Toen was het nog geen havezate, maar een boeren hoeve. Dat bleef het een tijd tot edelman en ridder Hendrik van Oldeneel de huidige havezate liet bouwen. We spreken dan over 1559. Het huis, met toen nog een U-vorm, is door latere eigenaren flink veranderd. Evenals het landgoed.
Een uitgebreid lanenstelsel, een park in Engelse landschapsstijl, zelfs een toren en een folly (nep-ruïne) zijn toegevoegd.
Sinds 1996 is het pand eigendom van Stichting IJssellandschap. Havezate De Haere is in 1999 in oude glorie hersteld en tot 2008 bewoond door een oud adellijk geslacht, de familie Van Dedem. Sinds maart 2013 is het het onderkomen van horeca-gelegenheid Kasteel de Haere. Heel inspirerend.
Zonnewijzer
De grootste zonnewijzer van Europa kunt u vinden in de tuin van Kasteel De Haere.
Folly
Een uitgebreid lanenstelsel, een park in Engelse landschapsstijl, zelfs een toren en een folly (nep-ruïne) zijn toegevoegd.
Omgeving
In de omgeving zijn mooie wandel- en fietsroutes uitgezet. Voor diner en een evt. overnachting kunt u terecht bij Hotel Gaia
De Ijssellinie
Verscholen in de bossen van het landgoed de Haere in Olst liggen bunkers en kazematten die toebehoren aan één van de omvangrijkste na-oorlogse defensiewerken op Nederlands grondgebied: De IJssellinie. De bunkers zijn gerestaureerd en opnieuw ingericht en te bezichtigen.
Voor meer info: