Vergader-, feest- en trouwlocatie

Openingstijden Kasteel De Haere
vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00
zondag 10:00 tot 17:00

Charles Niel

Expositie
Datum: 2018-08-04 00:00 - 2018-11-02 00:00

Locatie: Kasteel De Haere  |  Plaats: Olst, Nederland

OVER CHARLES NIËL

tekst: Pieter van Leeuwen, redacteur professionele fotografie

"Fotografie is op een kruising aangekomen. Anderhalve eeuw geleden was het een hele kunst om het technische proces te beteugelen. Maar door computers en digitale camera's werd het in korte tijd heel laagdrempelig.

Fotografen gaan nu drie kanten op. Keurig gemaakte foto's zijn zo gewoon geworden dat een deel van de fotografen zich erbij verveelt en foto's bewust een beetje sleets maakt. Tegelijkertijd koestert een deel van de fotografen het hedendaagse gemak. Eindelijk kunnen ze zich concentreren op wat ze willen laten zien. De derde groep omhelst de hedendaagse perfectie en kijkt of nieuwe foto's mogelijk zijn.

Bij Charles Niël zie je van alle drie de groepen de drijfveren terug. Met de eerste groep heeft hij zijn afkeer voor steriliteit gemeen. Brengt dat gevoel instagrammers met hun foto's terug naar de fotografie van een halve eeuw geleden, Niël gaat nog bijna vier eeuwen verder terug in de tijd, naar de schilderkunst van de gouden eeuw.

Met de tweede groep deelt Niël dat hij zich niet meer belemmerd voelt om zijn visie te delen. Kijk naar zijn stillevens en je voelt hoe hij ze beleeft. In zijn eerste stillevens ervaar je de culturele verfijndheid en uitbundigheid van de gouden eeuw. Bij de laatste stillevens komt er iets bij. Het besef dat we de schilderijen uit die tijd nooit zullen kunnen ervaren als een beschouwer uit de gouden eeuw. De symboliek van toen voelen we niet meer aan, maar moet we in boeken opzoeken. Daar komt een algemeen gevoel van nostalgie en exotisme voor in de plaats. In zijn laatste werk zoekt Niël een weg om de wereld van nu ook mee te laten spelen. Experimenten die passen bij een fotograaf die meer wil dan het wiel opnieuw uitvinden.

Maar Niël voegt zich ook bij de fotografen die rechtdoor gaan. Hij benut de technische mogelijkheden van nu voor nuance. Fotograferen in stijl van de oude meesters is niet nieuw. Maar tot een kwart eeuw geleden was het bijna ondoenlijk kleuren als met een schilderspalet op elkaar af te stemmen. Of een twinkelingetje als met een verfstipje te suggereren. Iets nog net zichtbaar in een schaduw verstoppen. Een arrangement maken dat de zwaartekracht lijkt te tarten of lichteffecten te creëren die bijna niet kunnen bestaan. De schilders van toen trokken alle registers open om levenloze zaken tot een wervelend beeld te maken. Door de stand van de fotografie van nu hebben we wat van hun registers erbij. Niël weet er steeds meer te vinden."

Op 4 augustus 2018 start een eerste overzichtstentoonstelling in kasteel de Haere te Olst-Deventer van het werk van afgelopen 2 jaren. Een twintigtal werken worden tentoon gesteld, deels in antieke zware vergulde lijsten om de grens tussen oud en nieuw en de grens tussen schilder- en fotokunst te vervagen.

 

Adres
Haereweg 4
8121 PJ Olst, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • Van 2018-08-04 00:00 tot 2018-11-02 00:00